Міністерство цифрової трансформації дало поради користувачам «Дії», які намагаються згенерувати COVID-сертифікат у застосунку.

Як отримати COVID-сертифікат у «Дії»

  • оновити застосунок у PlayMarket або AppStore;
  • натиснути «Послуги» в меню в «Дії», вибрати пункт «COVID-сертифікати» та «Згенерувати сертифікат»;
  • підписати заяву на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я до «Дії». Це треба зробити за допомогою «Дія.Підпису».

Навіщо потрібен «Дія.Підпис»

«Дія.Підпис» – технологія електронного підпису, заснована на інструменті FaceID.

Як пояснює міністр Михайло Федоров: щоб отримати медичні дані, застосунку потрібен підпис і згода людини на це. «Замість того, щоб затверджувати папірці в кабінетах, це можна зробити за допомогою «Дія.Підпису», – каже він.

Як отримати «Дія.Підпис»

  • навести камеру на обличчя так, щоб воно потрапило в зелену рамку на екрані;
  • виконати вказівки застосунку: нахилити голову ліворуч або праворуч чи покрутити обличчям, щоб система звірила фото з біометрією в реєстрі;
  • дочекатися, поки система зробить фінальне фото.
Голова Мінцифри Михайло Федоров демонструє, як генерувати сертифікат. Зображення: скрин

У Мінцифри сказали, що до них надходять численні запитання щодо того, як згенерувати «Дію.Підпис», тому вирішили дати такі поради:

  • перед початком протерти фронтальну камеру, щоб відбитки пальців не заважали ідентифікації;
  • краще робити це на однорідному тлі та з яскравим освітленням.

COVID-сертифікати – це документи в електронному чи паперовому вигляді, які містять інформацію про повну вакцинацію, негативний ПРЛ-тест на коронавірус чи про те, що людина перехворіла на COVID-19. Цей документ дозволяє вільно подорожувати до інших країн, які його визнають. Інформація в COVID-сертифікатах розшифровується за допомогою сканування QR-коду.

Поки українські COVID-сертифікати містять тільки інформацію про повний курс вакцинації. Але в Мінцифри обіцяють, що пізніше його можна буде отримати після негативного результату ПЛР-тесту або підтвердження про нещодавню хворобу. Українські сертифікати доступні в паперовому вигляді й електронному в «Дії» на iOS та Android. Їх визнав Європейський Союз.

Сертифікат діятиме впродовж 180 днів із моменту отримання повного курсу вакцинації. Перевірити дійсність COVID-сертифіката можна за QR-кодом, у якому зашифрований документ. За словами міністра, для генерації QR-коду не потрібен інтернет.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі