Шостий апеляційний адміністративний суд відмовився позбавити статусу щойно виявленого об’єкту культурної спадщини дореволюційний будинок на вулиці Пушкінській, 38.

Суд залишив без задоволення апеляцію ТОВ «НАУМ ІКО», яке володіє частиною приміщень у будинку, і підтвердив рішення суду першої інстанції, який відмовився виключити будинок із переліку щойно виявлених пам’яток.

Фото: Prymasal / CC BY-SA 3.0

Будинок на вулиці Пушкінській, 38, – це прибутковий будинок, який звели в 1876 році. Там проживала українська співачка й актриса Олександра Сантагано-Горчакова.

Фото: © AMY / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

У грудні 2019 року департамент охорони культурної спадщини КМДА надав будівлі статус щойно виявленої пам’ятки. У вересні 2020 року компанія «НАУМ ІКО» звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом, у якому просила скасувати це рішення. Але 29 березня 2021 року ОАСК відмовив позивачу. Тоді компанія подала апеляційну скаргу.

Статус щойно виявленої пам’ятки є проміжним. Щоб об’єкту дали статус пам’ятки місцевого значення, потрібно рішення Мінкульту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі