У Києві на вулиці Гончара почали демонтаж будинку Осипа Родіна, повідомляє «Мапа Реновації».

За їхніми даними, робітники розібрали дах і частину бічної стіни будівлі.

«Департамент охорони культурної спадщини КМДА відправив інспекторів до будинку та зафіксував демонтажні роботи. Готують відповідний припис», – написала «Мапа Реновації». 

На місці будинку SAGA Development планує збудувати ЖК Franklin Concept House.


Будинок Осипа Родіна це кам’яна садиба 1882 року, розташована на вулиці Олеся Гончара, 71. Зведена двоповерховою за авторським проєктом архітектора Володимира Ніколаєва. Згодом з’явився третій поверх. Ця цегляна садиба є одним із двох збережених зразків забудови кінця ХІХ століття в цьому кварталі, на вулиці Гончара. Власниками садиби певний час були представники шляхетського роду Жубрів. До 2014 року тут був найменший театр Києва – «Вільна сцена» Київського академічного театру драми і комедії на Лівому березі й офісні приміщення.

У вересні 2020 року «Мапа реновації» уклала перелік історичних будівель у центрі Києва, що знаходяться під загрозою знесення. У цей список увійшов будинок Осипа Родіна. Автори проєкту приготували колективне звернення до депутатів Київської міськради про збереження архітектурних пам’яток міста.

Уже в кінці вересня 2020 року дев’ять споруд у Києві отримали статус «щойно виявлених об’єктів культурної спадщини». Між ними – будинок Осипа Родіна. З того моменту роботи на охоронних об’єктах можна було здійснювати лише за наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини.

4 серпня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд підтримав позбавлення будинку Осипа Родіна статусу щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

Судді залишили в силі рішення суду першої інстанції та відмовили в задоволенні апеляційних скарг Мінкульту, Офісу прокурора та громадської організації «Мапа Реновації». Тепер справу буде розглядати Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду.

5 серпня – на другий день після позбавлення статусу щойно виявленої пам’ятки культури, біля об'єкта почалися будівельні роботи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФотоAnton Korchagin«Мапа Реновації»