Рада нацбезпеки і оборони України хоче посилити відповідальність за підробку сертифікатів та довідок про вакцинацію від COVID-19, повідомили в Офісі президента.

Відповідне рішення вже підписав президент Володимир Зеленський.

Тепер в уряді опрацюють питання щодо посилення відповідальності за підроблення документів про вакцинацію, зокрема електронних. Також можуть посилити покарання за внесення неправдивої інформації до медичних баз даних.

Кабмін розробить відповідний законопроєкт та внесе його на розгляд Верховної Ради.


COVID-сертифікати – це документи в електронному чи паперовому вигляді, які містять інформацію про повну вакцинацію, негативний ПЛР-тест на коронавірус чи про те, що людина перехворіла на COVID-19. Цей документ дозволяє вільно подорожувати до інших країн, які його визнають. Інформація у COVID-сертифікатах розшифровується за допомогою сканування QR-коду.

Поки українські COVID-сертифікати містять тільки інформацію про повний курс вакцинації. Але в Мінцифри обіцяють, що пізніше його можна буде отримати після негативного результату ПЛР-тесту або підтвердження про нещодавню хворобу.

Україна уже на останньому етапі впровадження COVID-сертифікатів: їх почали під’єднувати до продуктової інфраструктури сертифікатів ЄС. Паралельно Україна очікує політичного рішення Єврокомісії – так званого equivalency decision, тобто визнання українських COVID-сертифікатів такими, що можуть бути використані під час подорожей.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі