Міністерство охорони здоров’я рекомендує вагітним жінкам, які мають високий ризик захворіти на COVID-19, обговорити можливість вакцинації із лікарем.

Під високим ризиком розуміється робота в тісному контакті з людьми або наявність супутніх захворювань. Якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною (Comirnaty/Pfizer або Moderna).

При цьому вагітним не потрібно надавати будь-які довідки чи рекомендації від лікаря, щоб отримати щеплення від COVID-19.

У міністерстві попередили, що вагітні жінки можуть важче переносити COVID-19, до того ж хвороба може негативно вплинути на перебіг вагітності.

Під час розробки вакцин їх не тестували на вагітних жінках, але в США з грудня 2020 року до кінця лютого 2021 року проходило дослідження впливу мРНК-вакцин на вагітних. У дослідженні використали дані 35 000 жінок. Результати свідчать, що поки немає підстав вважати, що вакцини проти коронавірусу можуть нашкодити жінці або ембріону.


В Україні триває п’ятий етап вакцинації від коронавірусу. Під час нього щеплення роблять усім охочим віком від 18 років.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Центр громадського здоров'я