У Києві 16 серпня о 9:00 починають підготовчі роботи для виносу газопроводу низького тиску за межі території національного заповідника «Софія Київська», повідомляє «Київгаз».

Софійський собор. Фото: Сергій Венцеславський, вікіпедія

Через ці роботи 68 будинків у центрі Києва (на вулицях: Володимирська, Мала Житомирська, Михайлівська, Костьольна, Софіївська, Трьохсвятительська, Хрещатик та провулок Михайлівський) відключать від газопостачання. Повний перелік адрес можна подивитися тут.

Мешканців будинків просять перекрити крани на газопроводах. Газопостачання відновлять після завершення робіт. Проте коли саме їх завершать, у «Київгазі» не повідомляють.


Газопровід, який проходить транзитом під Софійським собором, побудували ще в 1949 році. За висновками КМДА, його технічний стан не відповідає стандартам. Він створює загрозу ансамблю пам’яток архітектури на території заповідника «Софія Київська», який занесено до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Гендиректорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська у коментарі The Village Україна казала, що 20 років бореться за те, щоб газопровід винесли за межі території, бо він зношений і, на її думку, може вибухнути.

9 об’єктів заповідника «Софія Київська» мають відновити в 2021 році в межах програми «Велика реставрація».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі