Міністерство охорони здоров’я рекомендує скоротити інтервал між першою та другою дозою вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech до 14 днів.

У міністерстві кажуть, що проаналізували рекомендації ВООЗ та останні дослідження ефективності вакцини CoronaVac за різних інтервалів між дозами. Так, після вакцинації з інтервалом у 14 днів ефективність вакцини проти симптоматичної форми захворювання коливалась від 51% до 84%, ефективність проти госпіталізації складала до 100%.

«МОЗ рекомендує медикам, які щеплюють населення, запрошувати пацієнтів на отримання другої дози вакцини CoronaVac через 14 днів після першої. До того ж самі пацієнти теж можуть просити зробити друге щеплення через цей інтервал», – сказали в відомстві.

На такі рекомендації вплинуло поширення штаму коронавірусу SARS-CoV-2 «Дельта» та поступове зростання кількості хворих в Україні. Зменшивши інтервал, у МОЗ хочуть якнайшвидше забезпечити імунітетом більше населення.


CoronaVac – це інактивована вакцина, яка містить «знешкоджений» («убитий») вірус. Станом на 12 серпня вакциною CoronaVac щепили понад 1,22 мільйона українців. Раніше щеплення другою дозою робили за 28 днів. 14 днів – це мінімальний термін, зазначений у офіційній інструкції препарату.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Центр громадського здоров'я