Власник будівлі «Квіти України» Олексій Пишний повідомив про те, що провів перемовини щодо майбутнього пам’ятки.

На зустрічі, за його словами, були «представники архітектурних спільнот, активісти та усі особи, зацікавлені у вирішенні долі будівлі».

«Обговорювали варіанти конкурсів, висловлювали думки про можливі компроміси та про пошук рішення win-win!», – написав він в Facebook.

У той же час спільнота захисників будівлі каже, що їх не запросили на перемовини. На зустрічі були тільки окремі представники Національної спілки архітекторів України.

«На зустрічі не було місцевих жителів, не було активістської спільноти, не було представників ДОКС, КМДА, Мінкульту, не було представників ГО, пов'язаних із захистом культурної спадщини, не було дослідників-експертів архітектури модернізму», – повідомили в ініціативній групі «Зберегти Квіти України».

За їхніми даними, за день до зустрічі на неї запросили Анастасію Левчук як представницю автора оригінального проєкту, вона підняла питання запрошення ініціативної групи «Зберегти Квіти України», але активістів не запросили. У результаті і сторона архітектора, і ініціативна група відмовились від участі.

При цьому активісти кажуть, що готові до перемовин, але із залученням ЗМІ, професійних медіаторів, місцевих жителів та чиновників КМДА та Мінкульту.

«Також вважаємо, що на сьогодні піднімати питання про конкурс щодо реконструкції недоречно, адже будівля отримала статус пам'ятки архітектури та монументального мистецтва», – підкресили активісти.


Будинок «Квіти України» збудований у 80-роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Він слугував оранжереєю для флористів, також у приміщенні працював квітковий магазин. Останні десятки років будівля в приватній власності та здається в оренду. На першому поверсі розміщувався супермаркет.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його планували перетворити на офісний центр із паркінгом. Під час підготовчих робіт забудовник обрізав плющ на будинку, а 12 липня почав демонтувати фасад. У відповідь на це активісти розібрали паркан, заблокували техніку та влаштували цілодобові чергування біля будинку. 

13 липня на «будинок з плющем» наклали арешт на період досудового розслідування. 

20 липня власник будинку знову почав встановлювати паркан, але 28 липня КМДА його демонтувала.

3 серпня будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, а 6 серпня міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку «Квіти України» пам’яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення. Цей статус означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати, а можна тільки реставрувати.

Читайте більш детально про історію будинку та його архітектурну цінність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФОТО: Ксенія С.