Міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку «Квіти України» пам’яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення, повідомили на офіційному Telegram-каналі посадовця.

Відтепер будівлі надано охоронний статус. Це означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати.

Стан будинку

3 серпня будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини. Відповідний наказ видав департамент охорони культурної спадщини КМДА, який й направив документи до міністерства. 

Попередній вигляд будинку

Згідно з наказом департаменту, упродовж місячного строку власник повинен укласти охоронний договір щодо будівлі, яким фактично зобов’язується зберігати його.


Про реконструкцію будинку стало відомо на початку червня 2021 року. Його хочуть перетворити на офісний центр із паркінгом. Власник показав концепт. Під час підготовчих робіт він обрізав озеленення на будинку.

12 липня забудовник почав демонтувати фасад будівлі. У відповідь на це активісти розібрали паркан, заблокували техніку та влаштували цілодобові чергування біля будинку.

13 липня на «будинок з плющем» наклали арешт на період досудового розслідування. Це означає, що з будівлею заборонено проводити будь-які дії, зокрема демонтувати чи здійснювати будівельні роботи.

20 липня власник будинку знову почав встановлювати паркан, але 28 липня КМДА його демонтувала.

Читайте більш детально про історію будинку та його архітектурну цінність, також про людей, які виходили на акції протестів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФотоКсенія С.