Шостий апеляційний адміністративний суд на засіданні 4 серпня підтримав позбавлення будинку Осипа Родіна статусу щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, передає кореспондент The Village Україна.

Судді залишили в силі рішення суду першої інстанції та відмовили в задоволенні апеляційних скарг Мінкульту, Офісу прокурора та громадської організації «Мапа Реновації». Тепер справу буде розглядати Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду.

Водночас на засіданні представник Офісу Генерального прокурора зазначив, що 29 липня, перед початком засідання, Мінкульт уже надав будинку статус культурної пам’ятки місцевого значення. Проте він не зміг надати документи, які б це підтверджували. За його словами, ці документи в закритому доступі.

Тепер активісти чекають на публікацію офіційної позиції Міністерства культури й оприлюднення даних щодо статусу пам’ятки місцевого значення, який отримав будинок Родіна.


У вересні 2020 року КМДА надала будинку статус щойно виявленого об’єкту культурної спадщини (це проміжний статус перед отриманням статусу пам’ятки місцевого значення). Проте власник будинку (ТОВ «Арікс») успішно оскаржив це рішення в Окружному адміністративному суді міста Києва.

ТОВ «Арікс» належить Ірині Городецькій, Якову Бассу й Артему Лазні. Останній також є власником ТОВ «Концепт плаза», яке є замовником будівництва на місці історичного будинку. Там Saga Development має звести ЖК Franklin Concept House.

Будинок Осипа Родіна – це кам’яна садиба 1882 року, розташована на вулиці Олеся Гончара, 71. Зведена двоповерховою за авторським проєктом архітектора Володимира Ніколаєва, згодом до неї добудували третій поверх. Ця цегляна садиба є одним із двох збережених зразків забудови кінця ХІХ століття в цьому кварталі, на вулиці Гончара. Власниками садиби певний час були представники шляхетського роду Жубрів. До 2014 року тут розміщувалася «Вільна сцена» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі й офісні приміщення.

Фасад будинку

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Мапа Реновації»