15 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні.

«За» проголосували 262 народні депутати. Тепер законопроєкт має підписати президент України Володимир Зеленський. Ініціатором законопроєкту є Мінцифри. Законопроект запускає «Дія City» – спеціальний правовий режим для IT-галузі.

Зокрема, він визначає правила функціонування спеціального режиму «Дія City», які поширюються не тільки на резидентів «Дія City», а й на всі ІТ-компанії. Серед них:

  • свобода діяльності: усі резиденти мають право самостійно здійснювати господарську діяльність, а також вибирати форми її організації та співпраці з третіми особами;
  • невтручання держави: передбачена норма про неприйнятність прямого чи опосередкованого примусу юридичних осіб до набуття статусу резидента «Дія City»;
  • презумпція правомірності діяльності резидентів;
  • стабільність: термін, упродовж якого держава гарантує ІТ-індустрії незмінність умов «Дія City», – до 25 років;
  • «Дія City» запроваджує цілий комплекс стимулів для IT-компаній. Зокрема, для залучення інвестицій, додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність, а також нову форму співпраці з фахівцями — гіг-контракти.

Участь у спеціальному режимі буде добровільна. Спецрежим не обмежуватиметься територіально, а діятиме по всій країні. Його резидентами можуть стати лише юридичні особи, зареєстровані за українським законодавством.

Водночас IT-спільнота неоднозначно оцінила проєкт закону. 13 липня 2021 року під Радою збирались IT-фахівці, які виступали проти ухвалення в другому читанні законопроєкту про «Дія City». Такі ж акції пройшли в Харкові та Дніпрі. 15 липня пройшла аналогічна акція.


Заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков у червні повідомляв, що спецрежим «Дія City» запустять до Нового року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі