Окружний адміністративний суд скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної, повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Рішення ухвалили 8 липня.

Кремінь зазначив, що це рішення депутати мали переглянути протягом шести місяців з дня набуття чинності закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», тобто два роки тому.

За його даними, рішення щодо регіональних мов досі лишаються чинними в Дніпропетровській і Луганській областях та в деяких громадах Одеської та Закарпатської областей.


Деякі області України запровадили статус російської мови як регіональної у 2012 році після ухвалення мовного закону Ківалова-Колесніченка, який запроваджував двомовність у регіонах, де чисельність населення нацменшин перевищувала 10%. Російська була визнана регіональною мовою в Одеській, Запорізький, Донецькій, Херсонській, Миколаївській і Дніпропетровській областях, а також у Харкові, Херсоні, Миколаєві, Запоріжжі, Севастополі, Дніпрі, Луганську.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі