Компанії Pfizer і BioNTech вважають, що для захисту від штаму коронавірусу Delta буде необхідно вводити третю (бустерну) дозу їхнього препарату.

Початкові дані дослідження показали, що третя доза, яку ввели за шість місяців після другої, може викликати в 5–10 разів більше антитіл проти вірусу «Бета», ніж з’являється після двох основних доз.

Вони ще досліджують, чи схожий результат буде для штаму Delta. І планують опублікувати більш точні дані найближчим часом.

Хоча компанії вважають, що третя доза може бути ефективна проти всіх наявних варіантів вірусу, включаючи Delta, вони також розробляють оновлену версію вакцини спеціально проти Delta. Першу партію вакцини для клінічних досліджень уже виготовили ​​на заводі BioNTech у Німеччині. Дослідження мають початися в серпні, якщо отримають схвалення регуляторів.


В Ізраїлі, де вакцинували більшість дорослого населення вакциною Pfizer, повідомили, що ефективність вакцини знизилася через шість місяців після другого щеплення. Хоча вона все ще допомагає від тяжкого перебігу захворювання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Центр громадського здоров’я