За попередніми результатами дослідження третина українців має антитіла до COVID-19, заявив голова комітету Верховної ради з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький.

Дослідження проводить МОЗ, Центр громадського здоров’я, Світовий банк та Український інститут соціальних досліджень імені Яременка.

У межах дослідження соціологи та медичні працівники відвідують домогосподарства. Перші проводять опитування, другі – безкоштовне тестування на антитіла.

У дослідженні вже взяли участь близько 6 тисяч людей. 33% з них мають певний імунітет до коронавірусу. На наступному етапі дослідження проведуть аналітичну роботу – визначать, яким способом антитіла утворились в організмі людини.

Остаточні дані дослідження планують опублікувати наприкінці серпня.

Дослідження необхідне для прогнозування наступної хвилі пандемії. Воно має відповісти на питання, скільки українців перехворілоина COVID-19 і як часто люди з антитілами інфікуються повторно.


На початку липня в додатку «Дія» з’явилися перші сертифікати про вакцинацію проти COVID-19. До 11 липня розробники оцінять готовність сертифікатів. Після цього протягом кількох тижнів їх мають офіційно визнати інші країни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі