Понад 68 тисяч доз вакцини від коронавірусу AstraZeneca, призначених для передачі іншим країнам, зіпсувались в Естонії, повідомляє «Європейська правда».

Вакцини стали непридатними через підвищення температури в холодильній камері Департаменту здоров’я Естонії. У місцевому Міністерстві здоров’я та праці заявили, що створять спеціальну комісію розслідування інциденту.

В уряді зазначають, що вакцини зберігались у новій будівлі й нових морозильних приміщеннях, тому інцидент з виходом системи охолодження з ладу став повною несподіванкою.

«Уранці 25 червня співробітник Департаменту здоров’я виявив, що в холодильних камерах підвищена температура. Температура підвищувалася з 22 червня. Про це повинно було прийти повідомлення. Невідомо, чому воно не прийшло», – ідеться в офіційному повідомленні.

За її словами, велика частина зіпсованої вакцини – це AstraZeneca, але були й вакцини, призначені для державного плану імунізації. Підтверджений збиток становить 1,15 мільйона євро, але ця сума може зрости.


На початку червня уряд Естонії вирішив пожертвувати невикористані 900 тисяч доз вакцини AstraZeneca країнам Східного партнерства. До цих країн входять Україна, Молдова, Грузія, Білорусь, Азербайджан і Вірменія.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: John Twohig