В Антарктиді, над станцією «Академік Вернадський», зафіксували незвичайне атмосферне явище – перламутрові хмари, повідомляють українські полярники.

Їхня повна назва – крижані полярні стратосферні хмари. Вони складаються з кристаликів криги, спостерігаються здебільшого в полярних регіонах і, на відміну від більшості хмар, які живуть у нижньому шарі атмосфери, ці формуються в наступному шарі – «сухій» стратосфері.

Перламутрові хмари є досить рідкісними. В Антарктиці побачити їх можна переважно взимку, коли в нижніх шарах стратосфери (на висоті 15–27 кілометрів) температура опускається до аномального рівня (близько -85°С). Саме така температура є однією з головних умов формування цих хмар.

Перламутрові хмари дуже тонкі, тож удень на тлі розсіяного світла їх фактично не видно. А от під час заходу сонця, коли воно опускається на кілька градусів нижче горизонту, світло відбивається від кристаликів льоду в хмарах таким способом, що виникає оптичний ефект, який «фарбує» хмари в різні кольори.


У січні сніг навколо антарктичної станції «Академік Вернадський» в Антарктиді набув малинового й зеленого кольорів. Таке забарвлення з’являється внаслідок розвитку в снігу мікроскопічних водоростей.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: станція «Академік Вернадський»