У разі неможливості зробити щеплення другою дозою вакцини від коронавірусу в рекомендовані терміни, її можна зробити раніше або пізніше, повідомляє МОЗ.

За інформацією міністерства, щеплення другою дозою таких препаратів бажано робити вчасно:

  • Comirnaty / Pfizer-BioNTech  протягом 2128 днів після першого щеплення;
  • CoronaVac / Sinovac Biotech  через 28 днів після першого щеплення;
  • Oxford / AstraZeneca  через 12 тижнів після першого щеплення.

Друге щеплення вакцинами CoronaVac / Sinovac і AstraZeneca (Covishield/SKBio) можна зробити на 7 днів раніше в разі непереборних обставин.

Для препарату Comirnaty / Pfizer-BioNTech вказано проміжок часу, у межах якого можна отримати другу дозу,  у період між 21 і 28 днями після введення першої дози.

Друга доза вакцини проти COVID-19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується без необхідності повторного щеплення.

Також МОЗ наголошує, що наразі не визначено кінцевий пізній термін введення другої дози вакцини проти COVID-19. Тому, якщо вакцинуватися другою дозою вчасно не вдалося, це потрібно зробити за першої можливості.


За добу, 21 червня, в Україні виявили 296 нових випадків коронавірусу. Серед хворих – 22 дитини та 2 медпрацівники. 829 осіб одужали. Водночас від ускладнень померла 21 людина. За добу госпіталізували 318 осіб.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі