15 червня на центральному автовокзалі відбулась мистецька акція — Clean Day, в межах якої очистили мозаїку Ади Рибачук та Володимира Мельніченка від шару пилу і бруду.

Поки — лише на другому та третьому поверхах, оскільки на першому все ще тривають реставраційні роботи. Реставрація мозаїк на першому поверсі триватиме до 18 червня.

За час реставрації, з грудня 2020 року, на автовокзалі працювало близько сотні людей. Вже у липні відновлену мозаїку відкриють для перегляду відвідувачам автовокзалу.


Центральний автовокзал – головний автовокзал Києва, розташований на Деміївській площі, 3. Збудований в 1957–1961 роках за проєктом архітекторів Авраам Мілецького, Ігоря Мельника й Едуарда Більського. У 1960–1961 роках Ада Рибачук і Володимир Мельніченко зробили для інтер’єрів вокзалу мозаїчні керамічні панно – близько 10. На них зображені київські пейзажі, столичні автотраси, автомобілі й автобуси.

У 2020 році Центральний автовокзал на Деміївській площі та 5 автостанції в Києві продали компанії «Бастіон-груп». Новий власник заявив про намір модернізувати ці станції, роботи почалися з Центрального автовокзалу в жовтні 2020 року. На першому поверсі зроблять маркет-зону та невеликий фудкорт, другому будуть каси та великий фудкорти, на третьому облаштують готель.

Реставрацію мозаїк на Центральному автовокзалі ініціював Фонд збереження культурної спадщини Ади Рибачук і Володимира Мельниченка.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФотоФонд збереження культурної спадщини Ади Рибачук і Володимира Мельниченка