Вагітні жінки не брали участь в клінічних дослідженнях препаратів від коронавірусу, проте вони можуть вакцинуватися, повідомляє МОЗ.

Вивчення впливу препаратів проти COVID-19 на плід досі триває. У міністерстві пропонують вагітним жінкам обговорити можливість вакцинації зі своїм сімейним лікарем. Якщо користь від щеплення перевищує потенційні ризики, рекомендують використовувати мРНК-вакцину.

Наразі в Україні є один такий препарат  Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Якщо жінка отримала перше щеплення вакциною AstraZeneca (Covishield, SKBio), лікар має попередити її про співвідношення ризиків та користі від другого вакцинування.

Жінки також можуть отримати щеплення препаратами Comirnaty/Pfizer-BioNTech та AstraZeneca (Covishield, SKBio) під час грудного вигодовування без жодних застережень. 


Центр вакцинації проти COVID-19 в Міжнародному виставковому центрі, цього тижня замість вихідних працюватиме 17 та 18 червня (четвер та п'ятниця).

Перенесення пов’язане з тим, що цими вихідними очікується менше людей та щоб дати перепочити медикам, адже вони працюють протягом 7 днів на тиждень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі