У США оголосили лауреатів Пулітцерівської премії 2021 року. Цьогоріч нагороду отримали, зокрема, за матеріали про пандемію коронавірусу та про вбивство афроамериканця Джорджа Флойда.

«За служіння суспільству»

У найбільш престижній номінації «За служіння суспільству» перемогла американська газета The New York Times за «сміливе, далекоглядне й широке» висвітлення подій пандемії коронавірусу.

«Національний репортаж»

Лауреатами стали чотири новинні організації: The Marshall Project, AL.com, IndyStar і Invisible Institute за серію розслідувань про поліцейських собак, яких використовують як зброю, часто навіть проти невинних громадян.

«Міжнародний репортаж»

Видання BuzzFeed News – за серію матеріалів про утиски китайською владою уйгурів у Сіньцзяні.

«Новинна журналістика»

Американська газета The Star Tribune з Міннеаполіса отримала нагороду за висвітлення вбивства Джорджа Флойда у 2020 році та його наслідків. 

«Новинна фотографія»

Перемогли фото Associated Press, на яких зображена реакція людей у різних містах США на смерть Джорджа Флойда .

«Художня фотографія»

Нагороду отримав журналіст Associated Press Еміліо Моренатті за «пронизливу серію фотографій, які переносять глядачів у життя літніх людей в Іспанії, що борються під час пандемії COVID-19».

«Художня книга»

Роман «Нічний сторож» Луїзи Ердріх про боротьбу виселених зі своїх земель американських індіанців у 1950-х роках.

«Документальна книга»

Книга «Брехня Вілмінтона» Девіда Цуккіно про історію руху переваги білої раси в США у кінці XIX – на початку XX століть.

«Особлива згадка»

Премію у цій категорії отримують люди, які не підпадають під інші номінації. У 2021 нагороду отримала 18-річна Дарнелла Фрейзер, яка зняла на відео момент вбивства Джорджа Флойда.


Пулітцерівська премія – нагорода в галузі літератури, журналістики, музики й театру у США, заснована видавцем Джозефом Пулітцером. Нагороду вручають з 1917 в Нью-Йорку. До 2017-го розмір премії складав 10 тисяч доларів, з 2017-го – 15 тисяч.

Читайте, хто отримав Пулітцерівську премію 2020 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі