Біля ЖК San Francisco, на проспекті Перемоги, почали відновлювати велодоріжку, яку раніше зруйнували заради парковки для супермаркета, повідомляє ГО «Київ – велосипедне місто».

Будівельники вже демонтували частину парковувальної кишені й готують основу під покриття велосипедної доріжки. Автопарковка залишиться, але її зроблять паралельною, а ширину велодоріжки відновлять.

За даними мережі Ultramarket, таку схему організації дорожнього руху погодили з Патрульною поліцією Києва.

Утім, як кажуть активісти, ширина тротуару залишилися 0,8 метра, що порушенням державних будівельних норм. Раніше представники велоспільноти наполягали, щоб ширину тротуару зробили 2,3 метра, але для цього було потрібно посунути сквер біля жилого комплексу. Водночас, за словами активістів, саме під час облаштування цього скверу захопили частину тротуару.


На початку травня 2021 року на проспекті Перемоги поряд із ЖК San Francisco знищили велодоріжку, а також газон і частину тротуару. Зробили це заради парковки й під’їзду до магазину Ultramarket, який відкрили на першому поверсі ЖК. Дозволів на ці роботи не було.

Активісти влаштували акцію проти дій забудовника SAGA Development і магазина й зняли асфальт на парковці. Центр організації дорожнього руху перекрив парковку бетонними блоками.

Представники велоспільноти зустрічалися з керівництвом девелоперської компанії SAGA Development і мережею супермаркетів Ultramarket (колишній «Мегамаркет»), щоб обговорити відновлення велодоріжки. Активісти вимагали відновити велопішохідну доріжку в параметрах: тротуар шириною 2,7 метра та велодоріжку шириною 2,3 метра. Але забудовник і магазин були готові відновити інфраструктуру до такої ширини, якої вони були до облаштуванням там парковки, – 2,3 метра й 1,7 метра відповідно.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Оксана Марюк