Під Офісом президента на вулиці Банковій в Києві 5 червня відбулася акція протесту «Тисни, аби не тиснули на тебе», учасники якої хотіли звернути увагу на ігнорування поліцією нападів на представників ЛГБТ-спільноти, передає кореспондент The Village Україна.

Учасники протесту вимагали:

  • Ухвалення законопроєкту №5488 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації» (документ пропонує додати мотив нетерпимості до обтяжуючих обставин за адміністративне правопорушення)
  • Реформи поліції, прокуратури та судової системи
  • Розслідування нападів на ЛГБТ та феміністичні події, активісток та організації з боку прихильників так званих «традиційних цінностей»
  • Зміни керівництва МВС, яке, за словами активістів, ігнорує їхні звернення та заяви, затягує та закриває справи щодо нападів.

«Законопроєкт №5488 – один із трьох законопроєктів, внесених різними громадськими організаціями, аби заборонити напади на ґрунті ненависті, – зазначила одна із організаторок акції, голова громадської організації «Інсайт» Олена Шевченко. – Ці закони вже давно готуються, але ми знаємо, як наша держава на це реагує. Саме сьогодні ми вирішили, що настав час прийти і сказати: все, ми більше не будемо терпіти. Ми тиснемо, відкриваємо справи, але нічого не змінюється – можливо, зміна законодавства допоможе. Кожен може мати свою думку, але не можна бити людей, бо вони тобі не подобаються».

Акція пройшла без провокацій. Поряд із Офісом президента, по інший бік поліцейського кордону, було кілька противників акції, але вони не втручалися в події.


У Києві ввечері 27 травня під час показу документального фільму «Будьмо Гей. Діалоги про гідність!» про права ЛГБТ стався напад на ґрунті гомофобії. Молоді люди розбили вікно та кидали димові шашки в приміщення, де проходила прем’єра фільму.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Олексій Морозов для The Village Україна