Велику кільцеву дорогу планують будувати без відкритих тендерів, повідомляють на сайті організації Transparency International Ukraine.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт 5309 і таким чином вивела будівництво дороги навколо Києва з-під дії Закону «Про публічні закупівлі». Це означає, що кошти за виконану роботу отримає обрана компанія без тендеру на Prozorro.

План проєкту. Джерело: Офіс президента

Проєкт будівництва Великої кільцевої дороги оцінюють у 85 мільярдів гривень. Дорогу загальною протяжністю майже 150 км планують спорудити до 2025 року. А ціна робіт складає понад 10% від суми закупівель, які провели бюджетні замовники у 2020 році через Prozorro.

Наразі Кабмін має сформувати перелік компаній-підрядників, що зможуть скористатися можливістю покупки без тендеру, а також відповідний список товарів, робіт і послуг.

У Transparency International Ukraine наголошують, що виведення таких масштабних закупівель з-під дії законодавства України має корупційні ризики та може спровокувати аналогічні дії в інших сферах.


У серпні 2020 року представники Офісу президента, політичної партії «Слуга народу» та Державного агентства автомобільних доріг України провели презентацію майбутньої Великої кільцевої дороги. Вона має з'єднати Ірпінь, Ворзель, Васильків, Обухів, Українку, Бориспіль і Бровари.

Раніше редакція The Village Україна розповідала, що це за проєкт і чи потрібен він Києву та Україні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі