Асоціація єврейських організацій та общин України позивається до Київради та КМДА, повідомляють в Окружному адміністративному суді міста Києва.

Позивач вимагає не допустити проведення будівельних робіт на Лук’янівському єврейському кладовищі та Кирилівському православному кладовищі, що знаходяться в межах території Бабиного Яру в місті Києві.

Для цього асоціація просить суд зобов’язати Київраду та КМДА виконати вимоги розпорядження Кабінету Міністрів України щодо збереження місць поховань у населених пунктах України й визнати протиправними дії столичної влади щодо будівництва майбутнього меморіалу на кладовищах.

Наразі суд поки вирішує питання щодо відкриття провадження в цій адміністративній справі.


14 травня Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» відкрив у Яру символічну синагогу «Місце для роздумів». Її зведення також оскаржували через суд.

До 75-ї річниці трагедії Бабиного Яру у 2016 році створили благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр»», тоді ж оголосили плани про будівництво меморіального центру на території та провели перше засідання наглядової ради фонду.

У вересні 2019-го журі міжнародного архітектурного конкурсу обрали найкращий проєкт майбутнього Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Автором є команда архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design (Австрія). Але цей проєкт буде змінюватися. Концепцію доопрацьовуватимуть з урахуванням кількох факторів: усієї території та питань інклюзивності.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі