31 травня КМДА передала «Київводоканалу» функції замовника реконструкції дамби на Бортницькій станції аерації, аби почати проєктування та подальшу реконструкцію об’єкта.

Ідеться про дамби мулового поля №3, адже наразі є загроза потрапляння цього мулу до Дніпра.

«Через критичний стан системи зневоднення осадів доцільно негайно розпочати роботи з розроблення проєктної документації та якнайшвидше наростити дамби мулового поля №3» ,– ідеться в пояснювальній записці до розпорядження.

Реконструкція дамб і нарощування полів повинно було розпочатися у 2013 році, але роботи тоді так і не стартували. У КМДА повідомляють, що для уникнення катастрофи, необхідно наростити об’ємність мулових полів на 2266 тисяч м².

Загалом на станції аерації є три мулові поля загальною площею 261 гектар. Реконструкція дамб перших двох полів почалась у 2018 році.

Уся реконструкція станції має завершитися до 2026 року. Зокрема, 31 травня «Київводоканал» оголосив тендер на продовження будівництва насосної станції. Її почали будувати у 2018 році й уже витратили 318 мільйонів гривень. Це половина від заявленої вартості.

За словами міського голови Віталія Кличка, насосна станція викачуватиме половину каналізаційних стоків столиці для подальшого транспортування на очисні споруди. Її планували відкрити до кінця 2021 року, але зараз терміни здачі перенесли до кінця 2022 року.


У 2015 році між Японією й Україною була укладена угода про надання 970 мільйонів доларів кредиту щодо реконструкції Бортницької станції аерації. Позику надали на 40 років під 0,1% річних.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: КМДА