Міністерство охорони здоров’я 31 травня зареєструвало для екстреного медичного застосування вакцину проти COVID-19 AstraZeneca, вироблену в Євросоюзі, повідомляє Центр громадського здоров’я.

Ця вакцина, розроблена Оксфордським університетом і британсько-шведською компанією AstraZeneca, виробляється в Італії.

За даними Центру громадського здоров’я, до 6 червня Україна отримає 705 600 доз вакцини AstraZeneca в межах глобальної ініціативи COVAX. Цю партію використають для вакцинації другою дозою тих, у кого вже пройшов інтервал 12 тижнів після першого щеплення: медиків, учасників Операції об’єднаних сил на сході України, соціальних працівників, священнослужителів, співробітників МВС, СБУ, людей віком 65+. Також другу дозу вакцини отримають люди, які вакцинувались залишковими дозами, додали в ЦГЗ.

В Україні вже використовують вакцину AstraZeneca, виготовлену в Індії та в Південній Кореї. У МОЗ підкреслили, що всі вакцини AstraZeneca проти COVID-19 незалежно від країни виробництва є ідентичними за складом і технологіями виготовлення та є взаємозамінними.


Вакцина Oxford-AstraZeneca – це вакцина на платформі вірусного вектора без здатності до реплікації. Для повної імунізації потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів. Вакцину AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, ЄС, Індія та Канада.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Центр громадського здоров’я