Мальдіви можуть зникнути до кінця XXI століття, повідомляє міністерка навколишнього середовища, зміни клімату й технологій країни Амінат Шауна.

Це пов’язано з глобальним потеплінням.

За словами міністерки, наразі поверхня 80% із 1190 островів країни перевищує рівень моря лише на 1 метр. Тому підвищення рівня води може бути критичним для їхнього існування.

«Наш дохід, наше харчування та наше виживання залежать від того, як ми сьогодні розв’язуємо ці проблеми. Майбутнє нашої країни, майбутнє наших людей, майбутнє нашої культури – усе залежить від наших сьогоднішніх дій», – зазначила Амінат Шауна.

Проте зараз Мальдіви намагаються зменшити вплив потепління на клімат: влада республіки планує скоротити 26% викидів вуглецю проти рівня 1990 року та досягнути нульових показників до 2030 року.


У лютому 2021 року вчені заявили, що рівень світового океану підіймається швидше за найгірші прогнози. 

За їхніми даними, зміна клімату спричиняє швидше зростання рівня води в океанах, ніж раніше передбачали навіть найбільш песимістичні прогнози. В останніх дослідженнях ідеться про те, що така ситуація впливає на дві п’ятих населення Землі, що живуть поблизу узбережжя в усьому світі.

Щоб зупинити глобальне потепління на 20 років і припинити зростання викидів парникових газів, потрібно 300 мільярдів доларів, кажуть в ООН.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі