Верховна Рада призначила міністром охорони здоров’я головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. За це рішення проголосували 262 нардепи.

До цього він був заступником голови МОЗ.

Під час призначення Ляшко заявив, що головним пріоритетом для нього є подолання епідемії коронавірусу в Україні.

«Ми зробимо все, щоб українці змогли вакцинуватися, працювати та подорожувати. Але ця пандемія ще не закінчилася, і, на жаль, вона не остання. Саме тому біологічна безпека громадян стане пріоритетом роботи міністерства», ­– сказав він.

Ляшко пообіцяв, що до осені 2021 року в Україні буде «зовсім інша готовність системи охорони здоров’я до реагування на спалахи інфекційних захворювань та епідемій».

Віктор Ляшко. Фото: МОЗ

18 травня Верховна Рада звільнила Максима Степанова з посади міністра охорони здоров’я. Подання про його відставку направив голова уряду Денис Шмигаль. Сам Степанов іти у відставку відмовився, заявивши, що немає часу на такі рішення, адже несе відповідальність перед людьми. Також Степанов звинуватив ініціаторів своєї відставки в «підкилиминих іграх».


Віктор Ляшко у 2003 році закінчив Медичний університет імені Богомольця. Із 2003 до 2010 року працював у санітарно-епідеміологічній службі в Київській області. Пізніше перейшов до Міністерства охорони здоров’я.

З 2013 року до 2014 року був керівником Київського обласного лабораторного центру СЕС. Із 2014 до 2018 року був головою ГО «Інфекційний контроль в Україні». Виступав консультантом із питань громадського здоров’я в проєкті USAID «Реформі ВІЛ-послуг в дії», був одним з експертів «Реанімаційного пакета реформ».

У 2018 році повернувся на державну службу, зайнявши пост заступника генерального директора Центру громадського здоров’я. Із 2019 року він був заступником міністра охорони здоров’я України, на цій посаді брав участь в евакуації громадян України з міста Ухань в Китаї, де почалася епідемія коронавірусу. З 11 березня 2020 року він також обіймав посаду головного санітарного лікаря України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі