Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» 14 травня відкрив символічну синагогу «Місце для роздумів».

Символічний храм звели в Бабиному Яру, поруч із пам’ятником «Менора». Споруда зроблена у формі книги й може подібно до неї розкриватися й закриватися.

Її прикрасили візерунками й текстами молитов. На стелі зображена карта зоряного неба, що відтворює положення зірок 29 вересня 1941 року – у перший день масових розстрілів у Бабиному Яру. Конструкція виготовлена з деревини дуба.

«У Бабиному Яру було вбито більше людей, ніж будь-де на планеті. Відповіддю на цей жахливий злочин могла би стати похмура й мінімалістична архітектура, традиційна для меморіалів Голокосту. Однак я впевнений, що монументальний і статичний підхід суперечить десяткам тисяч окремих голосів жертв Бабиного Яру. Тому народилась ідея створити перформативну архітектуру, яка трансформується, дивує та надає відчуття трепету», – розповів під час відкриття архітектор й автор проєкту синагоги Мануель Герц.

«Місце для роздумів» відкрили до Дня пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, який відзначатимуть щороку 14 травня, починаючи з 2021 року.

На відкритті були голова Офісу президента Андрій Єрмак, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр культури Олександр Ткаченко, міський голова Києва Віталій Кличко.


Зведення синагоги в Бабиному Яру хотіли заборонити через суд. Позов проти Мінкульту, який дозволив будівництво, подавала благодійна організація «Міжнародний меморіальний благодійний фонд «Бабин Яр» Йосипа Зісельса. Фонд виступив проти синагоги через те, що вона розташована на території колишнього Кирилівського православного кладовища, водночас іудейська традиція забороняє будувати на цвинтарях. У меморіальному центрі відповідали, що синагога стоятиме там, де немає поховань, і вона не є капітальною спорудою.

Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» створили у 2016 році з метою побудувати в Бабиному Яру меморіальний комплекс. Його художнім керівником є російський митець, автор фільму «Дау» Ілля Хржановський, генеральним директором ­– Максим Яковер. Фінансується проєкт українськими та російськими олігархами Віктором Пінчуком, Павлом Фуксом, Михайлом Фрідманом і Германом Ханом, американським бізнесменом Рональдом Лаудером та колишнім боксером Володимиром Кличком.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: благодійний фонд «Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»