Київрада звернулася до Кабміну та Верховної Ради з проханням компенсувати з держбюджету кошти за проїзд пільговиків, щоб не доводилося піднімати тарифи на проїзд у метро на наземному транспорті в Києві.

Київрада нагадала, що з 2016 року через зміни до Бюджетного кодексу видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд поклали на місцеві бюджети. За даними міського голови Віталія Кличка, у 2019 році на компенсації з міського бюджету витратили 747,7 мільйона гривень, у 2020 році – 489 мільйонів гривень. У 2021 році мають витратити 803,3 мільйона гривень.

«В умовах обмеженого фінансового ресурсу та відсутності фінансової підтримки з державного бюджету все частіше ставиться під питання можливість подальшого фінансування встановлених державою пільг на перевезення з місцевих бюджетів. А неналежна компенсація перевізникам витрат за перевезення пільгових категорій призведе до низки проблем, зокрема зниження рентабельності пасажирських перевезень, погіршення стану транспортної системи», – сказав Кличко.


У травні 2021 року КП «Київпастранс» і КП «Київський метрополітен» звернулися до Київради з вимогою або підняти вартість проїзду в Києві, або надати їм фінансування в розмірі 4 мільярдів гривень. За підрахунками комунальних перевізників, наразі економічно обґрунтований тариф становить 21 гривню для метро, 25 гривень для наземного транспорту й 72 гривні для міської електрички.

У відповідь у КМДА нагадали процедуру, за якою відбувається підвищення тарифу на проїзд в громадському транспорті.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Віталій Кличко; Facebook