13 травня співробітники прокуратури провели низку обшуків у структурах КМДА, повідомляють у Київській прокуратурі.

Прокуратура спільно з Державною фіскальною службою провели обшуки в КП «Київавтошляхміст». На думку слідчих, підрядники комунального підприємства у 2019–2020 роках через фіктивні підприємства (які нібито були залучені до субпідряду) уникнули сплати 20 мільйонів гривень податків.

Також правоохоронці обшукали «Київський метрополітен», адже за версією слідства підрядники за аналогічною схемою уникнули сплати 9 мільйонів гривень податку. Ідеться про підрядників, що будують лінію метро на Виноградар.

Ще одні обшуки відбулися в Департаменті містобудування та архітектури. На думку правоохоронців, посадовці департаменту зловживають становищем під час видачі дозволів на будівництво чи реконструкцію.

Водночас прокуратура спільно з СБУ обшукали «злочинну групу», яка спільно з посадовцями КМДА збирала гроші за торгівлю в метро. У 2012 році низка переходів здали в оренду інвестору, що мав право встановлювати в них торгові точки та збирати гроші за оренду.

За версією слідства місто щомісяця втрачає 5–7 мільйонів гривень від такої оренди. Самі ж торгові точки встановленні незаконно.

Крім того, 13 травня обшуки відбулись і в КП «Київпастранс», які провели співробітники ДФС та Офісу Генпрокурора. Тут також ідеться про співпрацю підрядників із фіктивними підприємствами під час реконструкції трамвайної лінії в Деснянському районі.

Водночас у прокуратурі відзвітували про 11 оголошених підозр за результатами обшуків 11 та 12 травня в різноманітних київських КП та Департаментах КМДА.

У КМДА запевняють, що співпрацюють з правоохоронцями. Мер міста Віталій Кличко назвав обшуки комунальних підприємств «тиском на столичну владу».


12 травня відбулись обшуки в приміщенні «Київавтодору», Департаменту соцполітики та в підрядників, залучених до будівництва Подільського мосту й заміни вуличного освітлення Києва.

Також обшукували КМДА та КП «Спецжитлофонд». Тут причинами слідчих дій стала несплата оренди одним із підприємців міста й оплата містом невиконаних будівельних робіт.

11 травня Київська міська прокуратура та Державна фіскальна служба провели обшуки в службових приміщеннях КО «Київзеленбуд» і в офісах підрядних підприємств. Обшуки відбулись у межах кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків на понад 30 мільйонів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Київська прокуратура