На початку травня в Київському міському центрі нефрології та діалізу вперше посмертно трансплантували нирку, повідомляє перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Орган отримав 40-річний киянин, нирки якого повністю втратили свою функцію у 2016 році. Два місяці тому ім’я пацієнта з’явилося в «списку очікування» на трансплантацію. Донором став 57-річний чоловік. Консиліум лікарів діагностував у нього смерть мозку, а дружина дала згоду на донорство.

«Операція розпочалася пізно ввечері, 6 травня, і тривала три години. Донорська нирка запрацювала одразу ж на операційному столі. Після такої складної операції важко давати прогнози, бо на пацієнта ще чекає тривалий процес відновлення. Проте сьогодні можна стверджувати: стан пацієнта стабільний», – зазначив Микола Поворозник.


У 2018 році Верховна Рада ухвалила законопроєкт про трансплантацію, який набрав чинності у 2019-му. Він дозволяє людині написати дозвіл на використання своїх органів для донорства після смерті, а також відкликати цю заяву.

Наразі в Київському центрі нефрології та діалізу провели трансплантацію трьох нирок від родинного донора й одної від посмертного. Також працівники центру опікуються 228 пацієнтами, які живуть із трансплантованими в Україні та за кордоном донорськими органами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі