У Дніпровському районі Києва хочуть знищити радянську мозаїку шляхом утеплення будівлі, про це The Village Україна повідомив громадський активіст та історик Роман Ткаченко.

Мозаїчне панно розташоване на фасаді гімназії №136 за адресою вулиця Ентузіастів 29/3. Його створив у 1966 році Євген Ковтун.

Відповідно до інформації, наданої Київським науково-методичним центром по охороні реставрації та використанню пам'яток історії культури і заповідних територій, цей об’єкт може бути включений до переліку об’єктів культурної спадщини міста Києва.

Згідно з висновком голови Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича, «це мозаїчне панно є взірцем українського монументально-декоративного мистецтва радянської доби і не містить символів комуністичного тоталітарного режиму та не підлягає обов'язковому демонтажу».

Активісти пропонують залишити цей фрагмент мозаїки без змін до визначення її мистецької цінності, а після цього провести утеплення фасаду без закриття утеплювачем мозаїчних панно.

Депутат Київської міської ради 9 скликання Олесь Маляревич, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович уже подали звернення до Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації та дирекції гімназії №136.


На Березняках відмили радянську мозаїку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Ukrainian Modernism