Проєкт реставрації будинку Рутковського на вулиці Тургенєвській, 19, у Києві розробляє бюро Viharev, повідомив The Village Україна його засновник Микола Віхарєв.

Бюро розробило концепцію реставрації, а зараз працює над проєктуванням. Під час реставрації будівлі повернуть її первісний колір – блакитний, адже, як з’ясували під час хіміко-технологічного дослідження, теперішній колір не є оригінальним.

Концепція реставраці будинку Рутковського на вулиці Тургенєвській, 19, у Києві. Візуалізаці: Viharev

«Основний позитивний момент у тому, що фасад будівлі попри те, що багато ліпнини потребує відновлення, усе ж зберіг первісний вигляд. І війна, і радянські часи його не так сильно зруйнували, як на деяких інших будівлях, із якими ми стикалися на Подолі, Хрещатику й в інших районах. На колонах і на ліпнині деякі деталі фасаду втрачені. Але, на щастя, поряд є аналогічні збережені. Це дає нам змогу відновити їх один в один», ­­­­– розповів Віхарєв.

Також під час робіт мають підсилити фундамент, щоб будинок Рутковського не руйнувався через нове будівництво поряд.

«Після того, як у ЗМІ з’явилася інформація про тріщини на будинку, я виїжджав туди, але нових не помітив. Там дійсно є ділянки стіни в аварійному стані, але ми передбачили проєктом зупинити їх руйнацію», – запевнив архітектор.

Усередині будівлі під час реставрації відновлять перекриття, якого зараз практично немає.

«Технологія буде трошки інша, із використанням залізо-бетону, але без змінення конструкцій, –сказав Віхарєв. ­– Концепція передбачає облаштування ліфта в місці, де зараз відсутні перекриття. Це не зашкодить історичним сходам чи плануванню».

Інтер’єри будівлі, за словами Віхарєва, зараз у розробленні. Поряд із входом їх спробують відновити в первісному вигляді.

«Основну увагу в інтер’єрах приділяємо сходам, оскільки вони збереглися», – додав архітектор.

Сучасний стан будинку Рутковського на вулиці Тургенєвській. Фото: Kiyanka; вікіпедія

Будинок перебуває на балансі КП «Спецжитлофонд», але реставрацією займеться девелоперська компанія «Контакт-Інвест», повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» її засновник Євген Чернецький.

На реставрацію, за його словами, витратять близько 4 мільйонів доларів. Після робіт там хочуть розмістити «апарт-готель», повідомив Чернецький.

Компанія «Контакт-Інвест» займається будівництвом будинку на сусідній ділянці за вулицею Тургенєвська, 17 (раніше там теж був історичний будинок, але його позбавили статусу пам’ятки та демонтували). Але будівельні роботи там можуть відновити лише після отримання пакету дозвільних документів на Тургенєвську, 19.

За оцінкою Чернецького, після отримання дозволів відреставрувати будівлю на Тургенєвській, 19, і звести будівлю на Тургенєвській, 17, можливо до кінця 2021 року.


Будинок на вулиці Тургенєвській, 19, звели в 1898–1901 роках за проєктом архітектора Агурова на замовлення відставного штабскапітана Рутковського. До революції будинок функціонував як прибутковий. Із 1920-х там розміщувалися комунальні квартири. У 1980-х роках будинок визнали аварійним, мешканців відселили. Будинок перебуває в напівзруйнованому стані, не має внутрішніх стін і перекриттів.

13 квітня 2021 року біля будинку Рутковського, що є пам’яткою архітектури місцевого значення, почалися будівельні роботи. Тоді ділянку з №17–21 за вулицею Тургенєвською обнесли парканом, на місце приїхала будівельна техніка. Активісти підозрювали, що будинок збираються демонтувати. Заступниця міністра культури Світлана Фоменко, яка прибула на місце, тоді заявила, що погодження Мінкульту на роботи немає.

Пізніше з’ясувалося, що на ділянці за адресою Тургенєвська, 21, збираються побудувати чотириповерхову торгово-адміністративну будівлю. Замовником робіт є бізнесмен Володимир Бесага.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі