На місці будівлі колишнього пивзаводу Шульца на проспекті Голосіївському, 8, мають побудувати кримськотатарський культурно-освітній центр із мечеттю, повідомляє група компаній SCM Ріната Ахметова.

У групі повідомили, що з 2019 року земельна ділянка за цією адресою та будівлі, що на ній розташовані, не належать SCM або її бізнесам.

«За особистим рішенням кінцевого бенефіціара SCM Ріната Ахметова майно подароване кримськотатарській громаді для будівництва Київського кримськотатарського культурно-освітнього центру із мечеттю», – заявили в SCM.

Будівля пивзаводу Шульца, яку почали демонтувати. Фото: «Мапа Реновації»

Відповідно до даних Державного земельного кадастру, земельна ділянка за адресою проспект Голосіївський, 8, належить благодійній організації «Міжнародний благодійний фонд «Фонд національного добробуту Криму». Водночас право власності на землю перейшло до організації 1 серпня 2018 року, а створили її 25 квітня 2018 року, тобто за три місяці до передачі землі.

Засновником «Фонду національного добробуту Криму» є інша благодійна організація ASTEM Foundation (засновники – політики й бізнесмени кримськотатарського походження Аслан Омєр Киримли та Рєфат Умєров, які також є братами).


Одну з будівель пивного заводу Шульца («Київський пивзавод №1») поряд із Деміївською площею почали руйнувати 20 квітня. Роком її побудови вважається 1881-й.

Комплекс споруд пивного заводу не має охоронного статусу, але розташований у межах центрального історичного ареалу міста Києва й охоронній зоні пам’ятки історії «Завод «Червоний Гумовик». Отже, для будь-яких робіт на будівлі потрібне погодження Мінкульту. До того ж, за даними «Мапи Реновації», на проведення робот узагалі немає дозволів, а поліція та прокуратура відмовляються відкривати кримінальні справи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі