У десятьох містах України з’явилися сітілайти, з яких звучить голос реперки Alyona Alyona: вона закликає перехожих глибоко вдихнути і заспівати разом із нею кілька рядків: якщо буде складно, наприклад, не вистачить повітря – людині радять перевірити легені у лікарні.

«Щороку рак легені діагностують майже у 13000 українців, а більшість хворих потрапляють до лікаря вже на пізніх стадіях, коли лікування менш ефективне. Хворобу можна виявити і на ранніх стадіях, якщо регулярно ходити до лікаря та робити НДКТ (низькодозна комп’ютерна томографія) легень у разі його рекомендації. Я зробила це, бо курила протягом п’ятнадцяти років, а отже маю більший ризик захворіти. Легені виявились чистими, і я хочу, щоб мій знімок нагадав мільйонам українців про важливість вчасної діагностики», – розповідає Alyona Alyona.

Сітілайти зі знімком легенів реперки встановили у містах з найвищим рівнем захворюваності на рак легені: Києві, Харкові, Запоріжжі, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Вінниці, Сумах, Херсоні та Львові.

На деяких сітілайтах є знімок легень ведучого «Сніданку з 1+1» Єгора Гордєєва з пропозицією проговорити разом скоромовку замість пісні.

Проєкт «Зіркові легені» є одним із заходів всеукраїнського Року обізнаності про рак легені. Його мета – переконати якомога більше українців регулярно проходити медогляд, щоб мати шанс врятувати себе на ранній стадії розвитку хвороби. Щороку рак легені забирає життя близько 9000 українців.

Дізнатися більше про те, як запобігти раку легенів та як боротися з ним, можна на сайті всеукраїнського Року обізнаності про рак легені.


У листопаді в Маріїнському парку поруч із Верховною Радою з’явилась тимчасова інтерактивна скульптура «Легені, які говорять». Коли повз неї проходили люди, спрацьовували датчики руху і вмикався аудіозапис з історіями людей, хворих на рак легень. Також на скульптурі був QR-код, завдяки якому можна побачити відео з цими історіями.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Gres Todorchuk