Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва».

Документ позначено як невідкладний.

«Суд, одним рішенням якого може бути поставлений хрест на будь-якому досягненні держави, будь-якій реформі, буде ліквідований. Сприймайте це як сигнал до будь-якого суду, який зрадив повазі до закону», – сказав Зеленський.

Серед названих в ОП причин рішення про ліквідацію суду – «чергові скандали з «плівками», корупція пов’язаних осіб із забитими грошима сейфами та численні сумнівні рішення».

Згідно з Конституцією, суди утворюються, реорганізовуються та ліквідуються законом, проєкт якого вносить до Верховної Ради президент після консультацій із Вищою радою правосуддя.


Серед нещодавніх рішень ОАСК щодо Києва:

 позбавлення історичного будинку Осипа Родіна на вулиці Гончара статусу об’єкта культспадщини. Поруч із цим будинком зводять багатоповерхівку;

 скасування рішення Київради про перейменування Московського проспекту на проспект Бандери;

 відкриття провадження щодо розроблення генплану Києва.

А в січні ОАСК вирішив, що Український правопис-2019 запровадили незаконно, після чого Мін’юсту довелось оскаржувати це рішення.


У 2020 році НАБУ та САП почали досудові кримінальні провадження щодо керівництва ОАСК за підозрами в створенні злочинної організації, захопленні державної влади та втручанні в діяльність державних діячів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Радіо Свобода»