Міністерство культури та інформаційної політики України заявляє, що не давало дозволів на будівництво на місці будинку Уткіна на вулиці Петлюри, 29, у Києві.

Будівля, яку зруйнували 1011 квітня, розташована в історичному ареалі міста Києва, а отже, будь-які будівельні роботи там має погоджувати Мінкульт.

Міністр культури Олександр Ткаченко назвав знесення будинку «варварством». «Правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування, хто дав «дозвіл» на знищення історичної будівлі», – заявив він.

Будинок Уткіна, 10 квітня 2021 року. Фото: «Мапа Реновації»

Заступниця міністра культури Світлана Фоменко пояснила, що знищення історичної архітектури в Києві стає можливим через виключене з містобудівної документації питань охорони культурної спадщини. «Непоодинокі випадки, коли, нехтуючи погоджувальними процедурами у сфері охорони спадщини, «інвестори» отримують дозволи в ДАБІ на нове будівництво нібито на порожньому місці, а коли справа доходить до МКІП, немає вже, що рятувати, адже втрата пам’яток є незворотна».

Будинок Уткіна без вікон. Фото: Sakateka, Вікіпедія

Водночас організація «Мапа Реновації» нагадала, що про знесення будинку Уткіна повідомила ще 24 березня, тоді ж активісти звернулися до Міністерства культури, міського голови Віталія Кличка та профільних департаментів КМДА з проханням видати приписи про зупинку робіт через порушення законодавства. Із того моменту до демонтажу будівлі минуло понад двох тижнів, але ніхто не видав приписів.

У КМДА також відреагували на знесення будинку Уткіна, засудивши дії забудовника. «Незважаючи на те, що будинок не мав пам’ятко-охоронного статусу, такі дії забудовника, знесення будь-якої будівлі не може бути виправдане», – сказала радниця голови Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Ірина Золотар.

Компанія «Приват» (власник ділянки) в коментарі LIGA.net повідомила, що не знала про історичну цінність знесеної будівлі. 

«Фахівцями виявлено, що воно (будівля – ред.) перебуває в аварійному стані та підлягає частковому демонтажу (до фундаменту)», – цитує видання заяву компанії.

Зараз «Приват» готує документи на отримання дозволу на будівництво 26-поверхового готелю.


Будинок Уткіна – дореволюційна будівля в центрі Києва, що була розташована неподалік від Центрального залізничного вокзалу. Будинок звели за проєктом архітектора Олександра Вербицького наприкінці ХІХ – початку ХХ сторіччя.

Охоронного статусу будинок не мав, його почали демонтувати ще 20 березня. Тоді тільки вийняли віконні рами. Юристи «Мапи Реновації» встановили, що роботи відбуваються з порушенням закону, адже цільове призначення земельної ділянки не відповідає її використанню, на місці не було захисного паркана й інформаційного стенда, а майбутнє будівництво порушує межі прибережної водозахисної смуги річки Либідь.

«Мапа Реновації» організувала акцію з метою врятувати будинок та привернути увагу КМДА й міського голови Віталія Кличка до незаконності дій забудовника.

Остаточно будинок почали руйнувати 10 квітня. Активісти викликали поліцію, завдяки заявам Київська міська прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного демонтажу. Але вже 11 квітня демонтаж поновився. Поліція, яку знову викликали активісти, заявила, що не «має повноважень» зупиняти роботи. Тим часом будівельний майданчик охороняли представники забудовника, компанії ZIM Group, яка планує побудувати на місці історичної будівлі Apart Hotel Times.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі