В Україні з 13 квітня починають робити щеплення вакциною CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Міністерство охорони здоров’я завершило перевірку вакцини CoronaVac, її доставили в регіони та починають робити щеплення.

«Це вакцина, яка виготовлена за технологією інактивованих вакцин. Що це означає? Ці вакцини являють собою «вбитий» вірус. Це досить відома технологія, яка використовується для виготовлення вакцин протягом десятків років і довела свою ефективність, безпечність та дієвість», – сказав Степанов.

Він підтвердив, що вакцини на основі інактивованих вірусів мають «трошки меншу ефективність».

Міністр нагадав, що вакцину CoronaVac використовуватимуть для щеплення:

  • маломобільних людей і соцпрацівників;
  • освітян, що беруть участь у ЗНО;
  • олімпійців і паралімпійців, які готуються до Олімпіади в Токіо у 2021 році;
  • працівників поліції та ЗСУ.

Україна отримала першу партію вакцини CoronaVac в обсязі 215 тисяч доз 25 березня, але не починала щеплення, бо вона мала пройти лабораторний контроль. Загалом Україна уклала контракти на постачання 1,9 мільйона доз китайської вакцини, решту доз, за словами Степанов, очікують отримати протягом квітня-травня 2021 року.

Це друга вакцина від COVID-19, яку почали використовувати в Україні. До цього щеплення робили препаратом Covishield (AstraZeneca) індійського виробництва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Breno Esaki, Wikimedia