У Києві створили Viber-спільноту «Підвези сусіда», щоб допомогти людям під час локдауну швидко й «не за всі гроші світу» добиратися до роботи.

Групу створили 6 квітня, після того, як у перший день локдауну, 5 квітня, ціни на таксі в Києві злетіли подекуди до 500–1500 гривень. Такі ціни з’явилися через різкий стрибок попиту: до 5 квітня не всі робітники «критичної інфраструктури» встигли отримати спецперепустки для проїзду в громадському транспорті.

Призначена Viber-спільнота насамперед для робітників, яким не вистачило спецперепусток. Місто заявило, що надрукувало «необхідні 500 тисяч перепусток» і більше друкувати не буде.

За словами співзасновника спільноти Юрія Воскобойника, деякі люди сприйняли ініціативу негативно й навіть «пішли готувати донос в СБУ».

«Ми лише майданчик. Ми не служба таксі. Ми не контролюємо, хто та скільки бере людей. Кожен учасник спільноти несе самостійну відповідальність. Ми лише закликаємо використовувати захисні маски та санітайзери», – пояснює він.

Додає, що власні автівки сусідів можуть бути більш безпечними з погляду гігієни, бо за день у них їздить не так багато людей, як у таксі.


7 квітня в Україні виявили 19 419 нових інфікованих коронавірусом, загалом у країні зареєстровано 1 803 998 випадків COVID-19.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі