Європейська агенція з лікарських засобів (ЕМА) офіційно підтвердила зв’язок між вакцинацією препаратом AstraZeneca та рідкісними випадками утворення тромбів.

Комітет із безпеки ЕМА дійшов висновку, що незвичні тромби з низьким рівнем тромбоцитів повинні бути внесені до списку дуже рідкісних побічних ефектів після введення вакцини AstraZeneca.

Наразі більшість випадків спостерігали в жінок віком до 60 років протягом 2 тижнів після вакцинації. В EMA зазначили, що кров’яні згустки траплялися у венах мозку (тромбоз мозкових венозних синусів, CVST), черевній порожнині (тромбоз спланхнічної вени) та в артеріях разом із низьким рівнем тромбоцитів у крові, а іноді й кровотечами.

В агенції наголосили, що загальна користь вакцини AstraZeneca перевищує ризик побічних ефектів, і рекомендували її до застосування.


Європейське агентство з лікарських засобів повідомляло, що оголосить свої висновки стосовно причинно-наслідкового зв’язку між вакциною AstraZeneca та рідкісним синдромом згортання крові 7–8 квітня 2021 року.

Імунолог Федір Лапій пояснює про рідкісні побічні ефекти з утворенням тромбів після щеплення й особливості вакцинації для різних категорій людей.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі