У третини людей, які перехворіли на COVID-19, виникають неврологічні та психіатричні розлади, ідеться в дослідженні наукового журналу The Lancet.

Учені аналізували медичні картки понад 236 тисяч пацієнтів у США та визначали шанси розвитку в них одного з 14 психіатричних і неврологічних розладів: психозу, тривожного розладу, деменції, інсульту, розладу настрою тощо.

У 33,62% пацієнтів, які хворіли на коронавірус протягом шести місяців після інфікування діагностували неврологічний або психіатричний розлад. А у 13% людей це був перший неврологічний або психіатричний діагноз.

Найбільш поширеними були тривожність, у 17%, і розлади настрою – у 14%, 7% серед тих, хто потрапив у реанімацію із COVID-19, перенесли інсульт, і майже 2% діагностували деменцію.

Окрім того, учені порівняли ймовірність розвитку таких розладів у пацієнтів після коронавірусу й інших респіраторних інфекцій. Після COVID-19 ризик неврологічних і психіатричних діагнозів був на 44% більший, ніж після грипу, і на 16% більший, ніж за інших респіраторних інфекцій.

Проте науковці наголошують на тому, що дослідження проводили методом спостереження, тому не можна точно довести, що саме COVID-19 став причиною розладів. Учені пояснюють, що коронавірус може впливати на мозок, проте необхідно досліджувати, як саме це відбувається.

«Дослідження підтверджує наші підозри, що COVID-19 пов’язаний не лише з респіраторними симптомами, а й із психіатричними та неврологічними проблемами», – зазначив професор з Інституту психіатрії Дам Тіл Вайкс.


У грудні 2020 року лікарі, які працюють із COVID-19, пояснювали, чому після коронавірусу буває важко думати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі