У 2020 році в Україні системно порушувалися права людини, а ситуація з коронавірусом тільки погіршила стан справ, ідеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International за 2020 рік.

Пандемія

В Amnesty International кажуть, що карантинні обмеження, які запроваджувалися в Україні, не змогли ефективно запобігти поширенню хвороби. Зокрема, ситуація загострилася через нестачу засобів індивідуального захисту та тестів на коронавірус.

У доповіді пишуть, що до середини грудня понад 51 731 медик інфікувався COVID-19 із загальної кількості 1 055 047 підтверджених випадків зараження на той час. Понад 300 медпрацівників померли до 19 грудня. Водночас тільки 53 смерті були визнані як такі, що пов’язані з професійною діяльністю.

Правоохоронці та права людини

У 2020 році були випадки тортур із боку представників владних структур, зокрема щодо затриманих поліцією осіб, кажуть в організації. Зафіксували 129 кримінальних справ щодо імовірних тортур, з них у 59 випадках були висунуто підозри, 52 справи були закриті.

Також не було відшкодування для жодної цивільної особи, яка постраждала від насильницького викрадення, таємного утримання під вартою та тортур з боку Служби безпеки України в період з 2014 по 2016 рік. Факти про такі випадки Amnesty International разом із Human rights watch висвітлила в доповіді «Тебе не існує» у 2016 році.

Домашнє насильство

В Amnesty International кажуть, що правові й інституційні ініціативи останніх років щодо боротьби з домашнім насильством часто були неналежним чином реалізовані, якщо й узагалі реалізувалися.

Крім домашнього насильства, організація звернула увагу на дискримінації за статевою чи сексуальною ознакою та національністю.


У 2020 році Україна піднялася на чотири позиції та посідає 110 місце в Індексі свободи людини (Human Freedom Index 2020). Лідером рейтингу є Нова Зеландія з індексом 8,87, на другому місці опинилася Швейцарія (8,82), на третьому – Гонконг (8,74).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна