Водії київських маршруток масово відмовляються виїжджати в рейси, повідомив  The Village Україна керівник Асоціації перевізників Києва та Київської області Ігор Мойсеєнко.

Причина в тому, що половина пасажирів у маршрутках без спецперепусток, каже Мойсеєнко. Незважаючи на це, вони намагаються потрапити в салон транспортного засобу. Майже на кожній зупниці виникають конфлікти. Водії отримують штрафи за перевезення пасажирів без спецперепусток у розмірі 17 тисяч гривень, додає він.

«Через це маршрутники перебувають у нестабільному емоційному стані, який може загрожувати й безпеці перевезення пасажирів. А тому водії відмовляються працювати в таких умовах і звільняються», – пояснює Мойсеєнко.

Крім того, постачальники пального та запасних частин до автобусів почали продавати пальне й товари тільки за передоплатою. Приватні перевізники щодня несуть великі збитки, каже Мойсеєнко. Тому Асоціація перевізників звернулася департамент транспорту КМДА з проханням вжити заходів, щоб не допустити банкрутство приватних перевізників. 

Також ми запитали про підвищення цін на проїзд у маршрутках, який мав відбутися 27 березня 2021 року. Ігор Мойсеєнко сказав, що від ціни зросли з 31 березня на 16 маршрутах із 150. Вартість проїзду там становить 10 гривень.


Із з 5 квітня 2021 року в Києві посилили карантин. Зокрема, увесь наземний і підземний громадський транспорт працюватиме за спецперепустками, тобто виключно для перевезень працівників підприємств критичної інфраструктури. 

У Києві вже видали 437 тисяч спецперепусток для користування громадським транспортом на час локдауну, протягом 5–6 квітня збираються видати ще 63 тисячі. Уранці 5 квітня в Києві на дорогах виникли затори, а ціни на таксі підвищились у кілька разів.

24 березня Асоціація перевізників Києва та Київської області повідомила, що проситиме КМДА, щоб їм офіційно дозволили не виконувати рейси на час карантинних обмежень. Причина в тому, що перевезення в маршрутках 11 пасажирів не дозволяє навіть компенсувати витрати на пальне». А міський голова Києва Віталій Кличко назвав це маніпуляцією. Але все ж таки наявні ліміти на перевезення людей у громадського транспорті змінили: із 50% сидячих місць на 50% від загальної пасажиромісткості.

Із 27 березня 2021 року в київських маршрутках подорожчає проїзд ІЗ 8 ДО 10 ГРИВЕНЬ за поїздку. Ціни підвищать на 30–40 маршрутах громадського транспорту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Володимир Шуваєв для The Village Україна