Міністр юстиції Денис Малюська власноруч намалював мурал на Ірпінському виправному центрі (№132) у селищі Коцюбинське на Київщині.

На муралі людина намагається втекти з в’язниці разом з ноутбуком, спускаючись на мотузці по стіні. Це алюзія на мурал британського художника Бенксі на Редінгській в’язниці, де сидів Оскар Вайлд: там зображений в’язень, який спускається на мотузці на землю разом з друкарською машинкою. Редінгську в’язницю зачинили у 2013 році, а в 2019 році намагалися продати забудовнику, але безуспішно. Незабаром має відбутися повторний продаж. Водночас активісти вимагають перетворити в’язницю на мистецький центр. Мурал Бенксі з’явився на стіні в’язиці у березні 2021 року. Поява роботи Бенксі на будівлі зазвичай посилює її статус та збільшує її грошову вартість.

Міністр юстиції Денис Малюська поруч зі своїм муралом

Ірпінський виправний центр також продають з березня 2021 року. Перший аукціон не відбувся через відсутність пропозицій: ціна 220 мільйонів гривень виявилася завеликою. Наступний аукціон має відбутися в квітні, і для нього ціну на в’язницю знизили вдвічі, до 110 мільйонів гривень. Водночас своїм графіті міністр Малюська вирішив привернути більше уваги потенційних покупців.

Територія Ірпінського виправного центру

«Велика приватизація в'язниць» почалась в Україні у серпні 2020 року. Планується продати 35 в’язниць, які вже не використовують за призначенням, але на утримання яких доводиться витрачати кошти із держбюджету. 70% коштів від продажу планують витратити на будівництво нових в’язниць за європейськими стандартами, а 30% – віддати в держбюджет.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: 1 – Денис Малюська, 2 – Фонд держмайна