Київська міська державна адміністрація хоче зберегти кінотеатр «Екран», який розташований поряд із станцією метро «Житомирська» і не працює понад 10 років. Про це повідомив заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Юрій Тацій.

«Минулого тижня стало відомо, що міська адміністрація хоче зберегти будівлю кінотеатру, а будь-які зміни зовнішнього вигляду «Екрану» буде узгоджувати з киянами», – заявив він.

Кінотеатр «Екран». Фото: wikimapia.org

Кінотеатр «Екран» вважається одним із перших у Києві стаціонарних кінотеатрів. Його відкрив у 1911 році підприємець німецького походження Ілля Штейн у тоді ще дачному селищі Святошин (яке пізніше ввійшло до складу Києва). За понад століття свого існування він декілька разів міняв назву. Спершу він назвався «Гном», після революції – «Міраж», у часи німецької окупації – «Експрес», після Другої світової війни – імені 1 травня. У 1978 році після ремонту йому дали сучасну назву «Екран».

Кінотеатр працював у Києві до 2010 року, після чого його закрили. У 2018 році в приміщенні сталася пожежа. До цього, у 2017 році, кінотеатр передали на баланс КП «Київкінофільм», яке мало розпочати процес відновлення.

Будівля кінотеатру не входить до списку архітектурних пам’яток і не має охоронного статусу. До того ж частина його площі належить до земельної ділянки, на якій будують житловий комплекс.

Наприкінці січня на сайті Київської міської ради зареєстрували петицію з вимогою врятувати та реконструювати «Екран». Станом на 28 березня її підписали 1199 людей.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі