Другу дозу вакцини від коронавірусу українці, які вже щепилися, гарантовано отримають у 20-х числах травня 2021 року, повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

МОЗ отримало рекомендації НТГЕІ, згідно з якими введення другого щеплення відтермінували на 12 тижнів після отримання першої дози. Це стосується тільки препарату Covishield.

Також Ляшко наголосив, що препарати проти коронавірусу є взаємозамінними лише, якщо вони є однотипними. Це, наприклад, вакцина AstraZeneca, яку виробили на індійському, корейському чи європейському майданчику.


У березні 2021 року в Україні змінили схему вакцинації препаратом Covishield (AstraZeneca). За новою схемою другу дозу препарату вводитимуть після трьох місяців від першої замість 28 днів.

Це роблять для того, щоб досягти максимального рівня ефективності. До такого рішення прийшли після публікації в журналі The Lancet результатів дослідження ефективності вакцини в Британії. Це дослідження показало, що ефективність захисту від легких і середніх симптомів COVID-19 після однієї дози AstraZeneca становить близько 76% (з 22 по 90 день після щеплення). У тих, хто отримав другу дозу за 12 тижнів після першої, ефективність була 81,3%. Але якщо друге щеплення робили менш ніж за шість тижнів, то ефективність сягала лише 55,1%. Нова схема стосується тільки препарату Covishield.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі