71% українців вважає, що коронавірус – це штучно створений вірус, 19% схильні до думки, що він виник природним шляхом, про це йдеться в новому опитуванні соціологічної групи «Рейтинг».

З тих, хто вважає вірус штучно створеним, 40% думають, що вірус винайшли з метою зменшення кількості населення, 31% вважає, що його створили під час наукового експерименту, а 27% схильні до того, що коронавірус винайшли як бактеріологічну зброю. 17% вважають, що вірус винайшли, аби створити економічну кризу, 16% – з метою заробітку на вакцині, 12% – для того, щоб контролювати людей.

 До вакцинації від коронавірусу лояльно ставляться 37% українців, 41% є критиками вакцинації, решта має нейтральне ставлення.

 Станом на березень 2021 року 38% українців готові зробити платне щеплення та 47% готові вакцинуватися безкоштовно. Проте половина населення України не хоче вакцинуватися навіть безкоштовно. Але якщо держава страхуватиме від побічних наслідків вакцинації, то готовність до безкоштовної вакцинації зростає до 57%.

 Опитані більше довіряють вакцинам, виготовленим у Великій Британії, США та країнах Європейського Союзу, – близько 50%. Не довіряють майже 20%. Препаратам для вакцинації з Індії довіряють 30%, не довіряють 45%, 23% вагалися з відповіддю. Вакцинам із Китаю довіряють 17%, не довіряють 35%, не змогли відповісти 46%. Російським вакцинам довіряють найменше: 58% українців не довіряють, 24% вагалися з відповіддю, і 19% висловили довіру.

 27% українців готові вакцинуватися препаратом Covieshield, а 67% не хочуть робити щеплення цим препаратом.

 Також дослідження показало, що 44% населення України взагалі не знають, як можна записатися в чергу на вакцинацію, 32% щось чули про це, і 24% добре обізнані.


У січні 2021 року 52% українців були не готові робити навіть безкоштовні щеплення від COVID-19.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі