Особи, які отримали першу дозу вакцини проти COVID-19 одним препаратом, можуть робити друге щеплення іншим, але однотипним, пояснила радниця голови МОЗ із питань біологічної безпеки, лікарка Наталія Виноград в ефірі каналу «Україна 24».

За її словами, у разі проблем із поставками вакцини можна або для другої дози брати іншу однотипну вакцину, або відтерміновувати введення другої дози, так робили в Європі.

Утім, як стверджує Виноград, в Україні немає проблеми з нестачею других доз вакцини для людей, які зробили перше щеплення.

«Була дорожня карта, було розраховано, ведеться щоденний облік, скільки щеплено та скільки потрібно буде потім для тих людей других доз залишити…» – сказала вона.


Щеплення в Україні роблять препаратом AstraZeneca (Covishield) від індійського Serum Institute. Україна отримала партію з 500 тисяч доз, із яких використала понад 150 тисяч. Другу дозу цього препарату за зміненою схемою потрібно вводити за три місяці після першої.

За даними МОЗ, у березні – на початку квітня в рамках міжнародної ініціативи COVAX Україна мала отримати ще одну партію цієї вакцини в 570 тисяч доз, а до кінця травня – ще 1,1 мільйона доз. Але, за даними Reuters, Індія призупинила експорт цієї вакцини через власні потреби, що може вплинути й на поставки в Україну.

Окрім AstraZeneca (Covishield), Україна має отримати вакцини CoronaVac (Sinovac), Novavax, Pfizer, Covaxin (Bharat Biotech). Pfizer і Moderna – РНК-вакцини, Novavax – на основі протеїну, Sinovac і Covaxin – «убиті» (інактивовані) вакцині, а AstraZeneca (Covishield) є векторною вакциною. Іншими векторними вакцинами є російський Sputnik V та китайська Convidicea від Cansino Biologics. Використовувати російську вакцину в Україні заборонено.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Київська ОДА