В Україні запускають систему авіаційної евакуації хворих і транспортування донорських матеріалів, повідомляє МВС.

У міністерстві розповідають, що екстрену лікарську допомогу або транспортування в медзаклад тепер зможуть отримати жителі навіть найвіддаленіших куточків країни.

Друга складова цієї програми – це підтримка вітчизняної трансплантології. Авіаційна евакуація дозволить своєчасно транспортувати донорські органи в межах України. 

Період реагування на виліт гелікоптера становитиме від 5 до 30 хвилин залежно від обставин.

Проєкт запускають 1 квітня 2021 року у Львівському регіоні, який охопить 7 областей: Львівську, Закарпатську, Івано-Франківську, Волинську, Рівненську, Тернопільську й Чернівецьку.

А з 1 травня швидка допомога на вертольотах запрацює в Київському регіоні: місто Київ, Київська, Вінницька, Житомирська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська та Чернігівська області. Із часом програма охопить решту регіонів країни.

«До проєкту приєдналися вже 38 закладів охорони здоров’я, і їхня кількість буде збільшуватися», – зазначив міністр охорони здоров’я.

До запуску проєкту готові вже дві вертолітні бази у Львові та Києві. На першому етапі будуть використовувати нові гелікоптери Airbus H-145.

«Уже на першому етапі щонайменше 7 мільйонів українців зможуть отримати максимально швидкий доступ до медичної допомоги в ситуаціях, які загрожують їх життю та здоров’ю», – зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.


У 2020 році в Україні змінили правила виклику невідкладної допомоги.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото й обкладинка: МВС